Paasrecept: Glutenvrije bladerdeegschelpen gevuld met banketbakkersroom en rood fruit

Dit klassieke gebakje maak je eenvoudig zelf glutenvrij

Je hebt ze vast wel eens zien liggen bij de bakker of supermarkt, de bladerdeegschelpen gevuld met room en aardbeien. De bladerdeegschelpen worden zelfs kant-en-klaar verkocht in de winkel. Maar natuurlijk niet glutenvrij. Judith ging daarom zelf aan de bak. De bladerdeegschelpen zijn heel eenvoudig zelf te maken. Een fluitje van een cent! Je maakt ze met de achterkant van een muffinvorm. Door het bakken van het bladerdeeg op de onderkant, neemt het bladerdeeg deze vorm aan. Vul de schelpen met gele banketbakkersroom en je gebakje is compleet.

Ga aan de bak en je hebt een eenvoudig, maar verrukkelijk gebakje voor tijdens de Paasdagen! Om helemaal in de Paassferen te blijven, kan je de gebakjes decoreren met geel fruit en/of kleine paaseitjes.

Glutenvrij bladerdeeg van Consenza

Zoals jullie misschien al weten, is Judith groot fan van het glutenvrije bladerdeeg van Consenza. Het bladerdeeg is ook koemelkvrij. Je hebt al meerdere recepten voorbij zien komen. Heb je deze glutenvrije tompouces en perziktaart al gespot? Hieronder vind je een paar tips van mij voor het bakken met glutenvrij bladerdeeg.

Tips voor het bakken met glutenvrij bladerdeeg:

  • Wil je het bladerdeeg beter laten rijzen? Besprenkel het dan met water;
  • Wil je het bladerdeeg niet laten rijzen? Dit is de bedoeling bij tompouces en dit recept. Prik gaatjes in het bladerdeeg. Hierdoor ontsnapt de lucht en gaat het bladerdeeg niet omhoog;
  • Bladerdeeg een mooi bruin kleurtje geven? Smeer het in met (plantaardige) melk of losgeklopt ei;
  • Bladerdeeg is van het ene op het andere moment te donker. Blijf dus altijd in de buurt van de oven. De baktijd van bladerdeeg is niet lang;
  • Maak je een hartige taart met bladerdeeg. Bak nooit eerst de bodem zonder vulling even af, want die zakt tijdens het bakken helemaal in;
  • Laat het bladerdeeg goed ontdooien. Is het bladerdeeg niet helemaal ontdooit, dan blijft het te hard. Je zou deze blaadjes bladerdeeg nooit mooi aan elkaar kunnen plakken.

 

Porties: 6 personen

Totale tijd: 30 minuten + 3 uur afkoeltijd

 

Keukenbenodigdheden:

  • Muffinvorm met minimaal 6 stuks
  • Uitsteekring 12 cm
  • Mengkom
  • Spuitzak met eventueel een rond spuitmondje
  • Bakplaat en bakpapier
  • Diep bord en plasticfolie

Ingrediënten:

Bladerdeegschelpen:

  • 1 pak/6 blaadjes glutenvrij bladerdeeg van Consenza
  • 3 el kristalsuiker

 

Banketbakkersroom:

  • 1 vanillestokje
  • 500 ml plantaardige melk
  • 100 gram kristalsuiker
  • 2 eidooiers
  • 30 gram custardpoeder of maïzena

 

Topping:

  • Rood fruit naar keuze in stukjes en slagroom

 

Aan de slag:

 

Banketbakkersroom:

  1. Verwarm 400 ml plantaardige melk in een pan;
  2. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mesje het merg uit het vanillestokje. Voeg de peul en het merg bij de melk en breng aan de kook;
  3. Meng 100 ml, de eidooiers, suiker en de custardpoeder in een kom tot een glad beslag;
  4. Haal het vanillestokje uit de warme melk. Giet een deel warme melk bij het beslag. Roer dit door. Giet daarna het beslag weer terug bij de warme melk;
  5. Verwarm de melk nogmaals en blijf roeren. Het mengsel gaat nu binden en wordt dik. Laat het mengsel 2 minuten doorkoken en blijf roeren;
  6. Leg de banketbakkersroom in een diep bord en dek af met plasticfolie. Druk de plasticfolie op de banketbakkersroom, zodat er geen vel kan ontstaan. Laat de banketbakkersroom helemaal afkoelen;

 

Bladerdeegbakjes:

  1. Laat het bladerdeeg ontdooien;
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden;
  3. Verspreid de blaadjes bladerdeeg op het aanrecht. Met het folie, zodat het niet aan het aanrecht plakt. Rol de bladerdeegblaadjes licht uit.
  4. Steek rondjes uit met de uitsteekvorm;
  5. Smeer het bladerdeeg in met een klein beetje water. Verdeel de suiker over de bladerdeegblaadjes. Prik met een vork 3 keer in het midden van het bladerdeeg;
  6. Vet de onderkant van de muffinvorm in. Dus draai de bakvorm om. Leg de bladerdeegblaadjes op de muffinvormpjes en druk aan (zonder folie);
  7. Bak de schelpen in 15 minuten gaar en laat afkoelen;
  8. Doe de banketbakkersroom in een spuitzak en vul de bakjes. Maak af met stukjes rood fruit en slagroom.

 

Dit recept is gemaakt door onze ambassadeur Judith – Ik eet vrij. Op zoek naar meer glutenvrije inspiratie? Probeer eens een glutenvrije stroopwafeltaart of een Valentijns tompoucen. Via deze link kom je bij de gratis te downloaden weekplanner boordevol glutenvrije recepten.

Paasrecept glutenvrij bladerdeeg

Zachte muffins met kokosscrumble

Maak eenvoudig zachte glutenvrije muffins met kokoscrumble
Zelf glutenvrije en koemelkvrije muffins maken? Dat kan je eenvoudig doen met dit heerlijke recept. Deze muffins zijn niet de reguliere cakejes. De muffins zijn zacht, gezoet met banaan en met de heerlijke smaakcombinatie van citroen en kokos. Binnen 15 minuten staan de muffins al in de oven. In Nederland eten we vaak zoete muffins en in Amerika zit de smaak meer tussen cake en brood in. Dit recept bevat (op de crumble na) geen geraffineerde suikers en gaat meer richting bananenbrood. Erg lekker om dus als ontbijtje of snack te eten!
Dit recept is gemaakt door onze ambassadeur Judith – Ik eet vrij.
Glutenvrij mini kokosrotsjes 
Onze glutenvrije kokosrotsjes zijn niet alleen lekker om zo te eten, je kan er ook mee aan de bak. Door de kokosrotsjes te verkruimelen of vermalen in de keukenmachine krijg je een ontzettend lekkere crumble. Deze crumble is ideaal voor op muffins of taart. Door de stukjes te bakken krijg je een chewy bite met knapperige stukjes. Dit geeft muffins of taart een tropische twist!
Je kan de kokosrotsjes ook gebruiken voor de bodem van een taart. Als je kokosrotsjes vermaalt en ze daarna goed aandrukt in een taartvorm, dan heb je een goede kokostaartbodem.
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang zoet
Porties 6 muffins

Benodigdheden

  • Muffinvormpjes 6 grote of 8 kleine
  • Mixer
  • Keukenmachine/hakker

Ingrediënten
  

  • 175 g glutenvrij meel
  • 150 g boter of melk plantaardige
  • 2 tl bakpoeder
  • 6 Consenza kokosrotsjes
  • 1 tl vanille-essence of 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 3 rijpe bananen
  • 5 zachte dadels in stukjes
  • 1 citroen
  • 2 el kaneel eventueel

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170 °C, gasovenstand 3;
  • Mix de boter zacht in een kom;
  • Voeg de eieren en vanille-essence toe en mix mee;
  • Prak de bananen. Voeg de bananen toe en mix ook mee.
  • Voeg het glutenvrije meel, bakpoeder en eventueel kaneel toe en mix kort mee;
  • Hak de dadels in stukjes en roer door het beslag;
  • Rasp de citroen en roer de rasp door het beslag;
  • Doe het beslag in de muffinvormpjes;
  • Vermaal 6 Consenza kokosrotsjes in de keukenmachine. Verdeel de kokoscrumble over de muffins.
  • Bak de muffins in 20-25 minuten gaar.

Notities

Bewaaradvies & tip

Bewaar de muffins in de koelkast. Door de bananen in het recept worden de muffins dan zelfs nog lekkerder en smeuïger.
Tip: met dit recept kan je ook een cake maken. Gebruik dezelfde ingrediënten en verdeel het beslag over een ingevette cakevorm. Bak de cake in 55 minuten gaar.