Valentijnsrecept: Rode tompoucen glutenvrij en koemelkvrij

Gluten-& lactosevrije Valentijns tompoucen

Liefde gaat door de maag!

Valentijnsdag staat weer voor de deur. De dag van de liefde. Toch? Of je nou houdt van Valentijnsdag of niet, het is een goed excuus om mooie roodgekleurde liefdevolle recepten te maken. Want liefde gaat door de maag! De tompoucen zijn glutenvrij en koemelkvrij.

Glutenvrij bladerdeeg van Consenza

Zoals jullie misschien weten is Judith ambassadeur van Consenza. Een mooi merk met fijne glutenvrije producten. Bij elk recept van Consenza zet ze een glutenvrij product in het zonnetje die ze graag gebruikt. Dit keer is dat het glutenvrije bladerdeeg. Bladerdeeg is een veelzijdig product waar je alle kanten mee op kan. Maak een zoete of hartige taart, appelflappen of kleine hapjes. Ze maakte dit keer geen ouderwetse roze tompouce, maar een mooie rode voor Valentijnsdag.

Een goede tompouce…

Om een goede tompouce te maken, moet het bladerdeeg niet al te veel rijzen. Daarom prik je kleine gaatjes in het bladerdeeg voor het bakken. Met 1 pak glutenvrij bladerdeeg van Consenza maak je 6 tompoucen. Een blaadje is genoeg voor 1 tompouce. Je krijgt het ideale formaat tompouce. Hoe eet jij je tompouce? Snijd je hem in stukken, haal je hem elkaar elkaar of ga je gewoon voor een goede hap?

 

Porties: 6 personen

Totale tijd: 45 minuten + 2 uur afkoeltijd 

Keukenbenodigdheden:

  • Mengkom
  • Spuitzak met eventueel een rond spuitmondje
  • Bakplaat en bakpapier
  • Diep bord en plasticfolie

Ingrediënten:

Tompoucen:

  • 1 pak/6 blaadjes glutenvrij bladerdeeg van Consenza
  • Banketbakkersroom:
  • 1 vanillestokje
  • 500 ml plantaardige melk
  • 100 gram kristalsuiker
  • 2 eidooiers
  • 45 gram custardpoeder of maïzena

Topping:

  • 6 el poedersuiker
  • 1 el water
  • ½ tl rode gel kleurstof
  • Plantaardige slagroom vers of slagroom (vers: mix dan 100 ml met 2 el suiker, zakje vanillesuiker en een beetje rode kleurstof)
  • Eventueel versiering

Tip: prak verse frambozen door de rode topping

Aan de slag:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden;
  2. Snijd de blaadjes Consenza bladerdeeg doormidden;
  3. Maak gaatjes in het bladerdeeg met een vork. Herhaal dit bij al het bladerdeeg. Door deze gaatjes zal het bladerdeeg niet te veel omhoogkomen;
  4. Bak het bladerdeeg in 10-15 miuten licht bruin en knapperig. Laat het bladerdeeg afkoelen;
  5. Maak ondertussen de banketbakkersroom. Verwarm 400 ml plantaardige melk in een pan;
  6. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mesje het merg uit het vanillestokje. Voeg de peul en het merg bij de melk en breng aan de kook;
  7. Meng 100 ml, de eidooiers, suiker en de custardpoeder in een kom tot een glad beslag;
  8. Haal het vanillestokje uit de warme melk. Giet een deel warme melk bij het beslag. Roer dit door. Giet daarna het beslag weer terug bij de warme melk;
  9. Verwarm de melk nogmaals en blijf roeren. Het mengsel gaat nu binden en wordt dik. Laat het mengsel 2 minuten doorkoken en blijf roeren;
  10. Leg de banketbakkersroom in een diep bord en dek af met plasticfolie. Druk de plasticfolie op de banketbakkersroom, zodat er geen vel kan ontstaan. Laat de banketbakkersroom helemaal afkoelen;
  11. Meng de poedersuiker, het water en de kleurstof voor de topping. Smeer de helft van de stukjes bladerdeeg in met de rode topping. Leg aan de kant;
  12. Klop de banketbakkersroom voor gebruik weer door;
  13. Doe de banketbakkersroom in een spuitzak en knip een puntje van de zak. Spuit met zigzagbewegingen 2 lagen banketbakkersroom op de blaadjes bladerdeeg (zonder de rode topping). Leg daarop een stuk bladerdeeg met rode topping;
  14. Maak af met toefjes slagroom en Valentijns versiering.

Dit recept is gemaakt door onze ambassadeur Judith – Ik eet vrij. Op zoek naar meer glutenvrije inspiratie? Probeer eens een glutenvrije stroopwafeltaart of een monchoutaart. Via deze link kom je bij de gratis te downloaden weekplanner boordevol glutenvrije recepten.

 

Rode tompouce

Glutenvrij bladerdeeg van Consenza
Zoals jullie misschien weten is Judith ambassadeur van Consenza. Een mooi merk met fijne glutenvrije producten. Bij elk recept van Consenza zet ze een glutenvrij product in het zonnetje die ze graag gebruikt. Dit keer is dat het glutenvrije bladerdeeg. Bladerdeeg is een veelzijdig product waar je alle kanten mee op kan. Maak een zoete of hartige taart, appelflappen of kleine hapjes. Ze maakte dit keer geen ouderwetse roze tompouce, maar een mooie rode voor Valentijnsdag.
Om een goede tompouce te maken, moet het bladerdeeg niet al te veel rijzen. Daarom prik je kleine gaatjes in het bladerdeeg voor het bakken. Met 1 pak glutenvrij bladerdeeg van Consenza maak je 6 tompoezen. Een blaadje is genoeg voor 1 tompouce. Je krijgt het ideale formaat tompouce. Hoe eet jij je tompouce? Snijd je hem in stukken, haal je hem elkaar elkaar of ga je gewoon voor een goede hap?
Gang Dessert, zoet
Porties 6 personen

Benodigdheden

  • Mengkom
  • spuitzak met eventueel een rond spuitmondje
  • Bakplaat
  • bakpapier
  • diep bord
  • plasticfolie

Ingrediënten
  

Tompoezen

  • 1 pak (6) blaadjes glutenvrij bladerdeeg van Consenza
  • banketbakkersroom
  • 1 vanillestokje
  • 500 ml plantaardige melk
  • 100 g kristalsuiker
  • 2 eierdooiers
  • 45 g custardpoeder of maïzena

Topping

  • 6 el poedersuiker
  • 1 el water
  • 1/2 tl rode gel kleurstof
  • plantaardige slagroom vers of slagroom (vers: mix dan 100 ml met 2 el suiker, zakje vanillesuiker en een beetje rode kleurstof)
  • eventueel versiering

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden;
  • Snijd de blaadjes Consenza bladerdeeg doormidden;
  • Maak gaatjes in het bladerdeeg met een vork. Herhaal dit bij al het bladerdeeg. Door deze gaatjes zal het bladerdeeg niet te veel omhoogkomen;
  • Bak het bladerdeeg in 10-15 miuten licht bruin en knapperig. Laat het bladerdeeg afkoelen;
  • Maak ondertussen de banketbakkersroom. Verwarm 400 ml plantaardige melk in een pan;
  • Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mesje het merg uit het vanillestokje. Voeg de peul en het merg bij de melk en breng aan de kook;
  • Meng 100 ml, de eidooiers, suiker en de custardpoeder in een kom tot een glad beslag;
  • Haal het vanillestokje uit de warme melk. Giet een deel warme melk bij het beslag. Roer dit door. Giet daarna het beslag weer terug bij de warme melk;
  • Verwarm de melk nogmaals en blijf roeren. Het mengsel gaat nu binden en wordt dik. Laat het mengsel 2 minuten doorkoken en blijf roeren;
  • Leg de banketbakkersroom in een diep bord en dek af met plasticfolie. Druk de plasticfolie op de banketbakkersroom, zodat er geen vel kan ontstaan. Laat de banketbakkersroom helemaal afkoelen;
  • Meng de poedersuiker, het water en de kleurstof voor de topping. Smeer de helft van de stukjes bladerdeeg in met de rode topping. Leg aan de kant;
  • Klop de banketbakkersroom voor gebruik weer door;
  • Doe de banketbakkersroom in een spuitzak en knip een puntje van de zak. Spuit met zigzagbewegingen 2 lagen banketbakkersroom op de blaadjes bladerdeeg (zonder de rode topping). Leg daarop een stuk bladerdeeg met rode topping;
  • Maak af met toefjes slagroom en Valentijns versiering
Trefwoord glutenvrij, lactose vrij, tompouce