Paasrecept: Glutenvrije bladerdeegschelpen gevuld met banketbakkersroom en rood fruit
Dit klassieke gebakje maak je eenvoudig zelf glutenvrij
Je hebt ze vast wel eens zien liggen bij de bakker of supermarkt, de bladerdeegschelpen gevuld met room en aardbeien. De bladerdeegschelpen worden zelfs kant-en-klaar verkocht in de winkel. Maar natuurlijk niet glutenvrij. Judith ging daarom zelf aan de bak. De bladerdeegschelpen zijn heel eenvoudig zelf te maken. Een fluitje van een cent! Je maakt ze met de achterkant van een muffinvorm. Door het bakken van het bladerdeeg op de onderkant, neemt het bladerdeeg deze vorm aan. Vul de schelpen met gele banketbakkersroom en je gebakje is compleet.
Ga aan de bak en je hebt een eenvoudig, maar verrukkelijk gebakje voor tijdens de Paasdagen! Om helemaal in de Paassferen te blijven, kan je de gebakjes decoreren met geel fruit en/of kleine paaseitjes.
Glutenvrij bladerdeeg van Consenza
Zoals jullie misschien al weten, is Judith groot fan van het glutenvrije bladerdeeg van Consenza. Het bladerdeeg is ook koemelkvrij. Je hebt al meerdere recepten voorbij zien komen. Heb je deze glutenvrije tompouces en perziktaart al gespot? Hieronder vind je een paar tips van mij voor het bakken met glutenvrij bladerdeeg.
Tips voor het bakken met glutenvrij bladerdeeg:
- Wil je het bladerdeeg beter laten rijzen? Besprenkel het dan met water;
- Wil je het bladerdeeg niet laten rijzen? Dit is de bedoeling bij tompouces en dit recept. Prik gaatjes in het bladerdeeg. Hierdoor ontsnapt de lucht en gaat het bladerdeeg niet omhoog;
- Bladerdeeg een mooi bruin kleurtje geven? Smeer het in met (plantaardige) melk of losgeklopt ei;
- Bladerdeeg is van het ene op het andere moment te donker. Blijf dus altijd in de buurt van de oven. De baktijd van bladerdeeg is niet lang;
- Maak je een hartige taart met bladerdeeg. Bak nooit eerst de bodem zonder vulling even af, want die zakt tijdens het bakken helemaal in;
- Laat het bladerdeeg goed ontdooien. Is het bladerdeeg niet helemaal ontdooit, dan blijft het te hard. Je zou deze blaadjes bladerdeeg nooit mooi aan elkaar kunnen plakken.
Porties: 6 personen
Totale tijd: 30 minuten + 3 uur afkoeltijd
Keukenbenodigdheden:
- Muffinvorm met minimaal 6 stuks
- Uitsteekring 12 cm
- Mengkom
- Spuitzak met eventueel een rond spuitmondje
- Bakplaat en bakpapier
- Diep bord en plasticfolie
Ingrediënten:
Bladerdeegschelpen:
- 1 pak/6 blaadjes glutenvrij bladerdeeg van Consenza
- 3 el kristalsuiker
Banketbakkersroom:
- 1 vanillestokje
- 500 ml plantaardige melk
- 100 gram kristalsuiker
- 2 eidooiers
- 30 gram custardpoeder of maïzena
Topping:
- Rood fruit naar keuze in stukjes en slagroom
Aan de slag:
Banketbakkersroom:
- Verwarm 400 ml plantaardige melk in een pan;
- Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mesje het merg uit het vanillestokje. Voeg de peul en het merg bij de melk en breng aan de kook;
- Meng 100 ml, de eidooiers, suiker en de custardpoeder in een kom tot een glad beslag;
- Haal het vanillestokje uit de warme melk. Giet een deel warme melk bij het beslag. Roer dit door. Giet daarna het beslag weer terug bij de warme melk;
- Verwarm de melk nogmaals en blijf roeren. Het mengsel gaat nu binden en wordt dik. Laat het mengsel 2 minuten doorkoken en blijf roeren;
- Leg de banketbakkersroom in een diep bord en dek af met plasticfolie. Druk de plasticfolie op de banketbakkersroom, zodat er geen vel kan ontstaan. Laat de banketbakkersroom helemaal afkoelen;
Bladerdeegbakjes:
- Laat het bladerdeeg ontdooien;
- Verwarm de oven voor op 180 graden;
- Verspreid de blaadjes bladerdeeg op het aanrecht. Met het folie, zodat het niet aan het aanrecht plakt. Rol de bladerdeegblaadjes licht uit.
- Steek rondjes uit met de uitsteekvorm;
- Smeer het bladerdeeg in met een klein beetje water. Verdeel de suiker over de bladerdeegblaadjes. Prik met een vork 3 keer in het midden van het bladerdeeg;
- Vet de onderkant van de muffinvorm in. Dus draai de bakvorm om. Leg de bladerdeegblaadjes op de muffinvormpjes en druk aan (zonder folie);
- Bak de schelpen in 15 minuten gaar en laat afkoelen;
- Doe de banketbakkersroom in een spuitzak en vul de bakjes. Maak af met stukjes rood fruit en slagroom.
Dit recept is gemaakt door onze ambassadeur Judith – Ik eet vrij. Op zoek naar meer glutenvrije inspiratie? Probeer eens een glutenvrije stroopwafeltaart of een Valentijns tompoucen. Via deze link kom je bij de gratis te downloaden weekplanner boordevol glutenvrije recepten.
GLUTENVRIJE MACARONI CARBONARA
Maak eenvoudig deze heerlijke glutenvrije pasta carbonaraBen je klaar voor een smaakvol pastagerecht dat gegarandeerd je nieuwe favoriet wordt? Probeer deze heerlijke Consenza volkoren mais macaroni met spekjes en Parmezaanse kaas, gemaakt door Judith – Ik eet vrij. Dit is haar nummer 1 pasta, en je zult snel begrijpen waarom!
Bereidingstijd 30 minuten min
Totale tijd 40 minuten min
- 300 g Consenza volkoren mais macaroni
- 250 g spekblokjes
- 1 teentje knoflook
- 225 g Parmezaanse kaas (geraspt)
- 3 eierdooiers
- snufje peper
- verse peterselie gesneden
- 2 tl bakpoeder
Pers het teentje knoflook uit enbak deze samen met de spekjes.Bak de spekjes niet ter ver. Laatde spekjes en knoflook uitlekkenop een stuk keukenpapier.
Rasp de Parmezaanse kaas. Mengde geraspte Parmezaanse kaas,de eidooiers en peper in een kom.Kook de pasta zoals aangegevenop de verpakking. Giet de pastaaf en doe terug in de pan.
Zet het vuur niet aan, want dankan het ei gaan stollen. Voeg hetkaasmengsel en de spekjes toeaan de pasta en blijf roeren tothet geheel warm is.
Maak af met peterselie. Je kanook de peterselie mee roeren doorde pasta.