Glutenvrije Havermout bananencake met creamcheese topping

 Is havermout glutenvrij of niet? Een veel gestelde vraag!

Havermout is toch van nature glutenvrij? Dat klopt, havermout is van nature glutenvrij. Alleen is havermout vaak ‘besmet’ met gluten. Dit komt doordat haver vaak wordt geoogst, getransporteerd of bewerkt in een omgeving waar graansoorten bewerkt worden die wel gluten bevatten. Havermout wordt hierdoor door de Europese wetgeving gezien als een glutenbevattende graansoort. Als je ervoor kiest om havermout te kopen, dan weet je zeker dat het 100% glutenvrij is als het glutenvrije logo erop staat.

 

Glutenvrije havermout, havervlokken en haverzemelen

Sinds kort heeft Consenza glutenvrij havermout, havervlokken en haverzemelen in het assortiment. Als je Judith langer volgt, dan weet je dat ze heel veel bakt met havermout en havervlokken. Ideaal voor de glutenvrije keuken. Niet alleen om mee te bakken, maar ook om te eten in je yoghurt of om granola van te maken. Hieronder legt Judith je uit wat het verschil is tussen havermout, havervlokken en haverzemelen.

 

De haverkorrel kan je opdelen in 3 delen. De haverpel, de haverzemel en het havergrut. Het is het binnenste gedeelte van de haverkorrel. De haverpel is niet eetbaar.

glutenvrij havermout

 

Haverzemelen: haverzemel is de beschermlaag van het havergrut. De zemelen zijn rijk aan eiwitten.

Havervlokken: havervlokken worden gemaakt van het havergrut. Dit is het binnenste van de haverkorrel. Deze wordt gestoomd en geplet. Dan krijg je een havervlok. Havervlokken zijn ideaal voor het maken van granola.

Havermout: door de havervlokken nog een keer te stomen en plat te slaan, krijg je havermout. Dat maakt havermout fijner van structuur dan de vlokken. Havermout is ideaal voor het bakken van taart, baked oats en om pap van te maken.

 

 

 

Ben jij ook fan van havermout?

Consenza heeft sinds kort ook flapjacks in het assortiment. Dat zijn tussendoortjes gemaakt van glutenvrije havervlokken. Deze zijn verkrijgbaar in de smaken coconut cranberry & peanutbutter.

RECEPT

Keukenbenodigdheden voor 1 grote taart*:

  • Springvorm 24 cm
  • Bakpapier
  • Keukenmachine
  • Mixer

 

Ingrediënten:

  • 400 gram glutenvrije havermout van Consenza
  • 3 (grote) rijpe bananen
  • 350 gram (plantaardige) melk – soja of amandelmelk
  • 5 Medjoul dadels in stukjes
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels vanille aroma of 1 zakje vanillesuiker
  • 3 eieren
  • 60 gram walnoten in stukjes
  • 2 eetlepels kaneel
  • Grote snuf zout

 

Cream cheese topping:

  • 300 gram cream cheese – lactosevrij of plantaardig – op kamertemperatuur
  • 50 gram poedersuiker, suikervervanger of honing
  • Eventueel citroenrasp of citroensap van een halve citroen

 

*TIP! Gebruik de helft van alle ingrediënten (wel 2 eieren) en bak een kleinere taart in een vorm van 20 cm. Bak vervolgens de taart in 45 minuten gaar.

 

Aan de slag:

  • Verwarm de oven voor op 160 graden;
  • Doe de havermout, bananen, melk, dadels, bakpoeder, vanille aroma, kaneel en zout in de keukenmachine en laat even draaien tot de dadels vermalen zijn;
  • Hak de walnoten in stukjes;
  • Roer de walnoten door het mengsel;
  • Klop de eieren schuimig in een andere kom;
  • Roer de eieren door het havermoutmengsel;
  • Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier;
  • Stort het beslag in de vorm;
  • Bak de cake in het midden van de oven in 60 minuten gaar. Laat de cake afkoelen na het bakken;
  • Maak de topping door de ingrediënten goed te mengen. Smeer over de afgekoelde cake.

 

Dit recept is gemaakt door onze ambassadeur Judith – Ik eet vrij. Op zoek naar meer glutenvrije inspiratie? Probeer eens een glutenvrije cheesecakebites of een Valentijns tompoucen.