Glutenvrije haverproducten van Consenza

Is haver een glutenvrij product?

Havermout is toch van nature glutenvrij? Dat klopt, havermout is van nature glutenvrij. Alleen is havermout vaak ‘besmet’ met gluten. Dit komt doordat haver vaak wordt geoogst, getransporteerd of bewerkt in een omgeving waar graansoorten bewerkt worden die wel gluten bevatten. Havermout wordt hierdoor door de Europese wetgeving gezien als een glutenbevattende graansoort. Als je ervoor kiest om havermout te kopen, dan weet je zeker dat het 100% glutenvrije haver is als het glutenvrije logo erop staat. Dit maakt de glutenvrije haverproducten van Consenza veilig om te consumeren als je een glutenvrij dieet hebt.

Soorten glutenvrije haver

De haverkorrel kan je opdelen in 3 delen. De haverpel, de haverzemel en het havergrut. Het is het binnenste gedeelte van de haverkorrel. De haverpel is niet eetbaar.

Haverzemelen

Haverzemel is de beschermlaag van het havergrut. Deze zijn super gezond voor je! De haverzemelen zijn rijk aan eiwitten en vezels. Er wordt gezegd dat haverzemelen het gezondste zijn van alle haverproducten. Haverzemelen zijn ook goed te gebruiken als je nog wat kilo’s kwijt wil raken. Ze zijn namelijk oplosbaar en vermengen zich met andere voeding die in je spijsverteringsstelsel terechtkomt. Omdat het lichaam niet over de nodige enzymen beschikt om de vezels te absorberen, worden ze via de natuurlijke weg uitgescheiden, samen mét de suikers en vetten waar ze mee vermengd zijn.

Hierdoor neemt je lichaam minder suiker en vet op uit de voeding die je tegelijkertijd naar binnen werkt. Om hier voordeel uit te halen moet je wel voldoende drinken, want haverzemelen hebben veel vocht nodig om hun werk te kunnen doen. Je kunt ook beter niet meer dan 3 eetlepels per dag eten van haverzemelen. Glutenvrije haverzemelen kunnen namelijk ook goede voedingsstoffen in je spijsvertering opnemen en uitscheiden. Dat is natuurlijk niet helemaal de bedoeling.

Havervlokken

Havervlokken worden gemaakt van het havergrut. Dit is het binnenste van de haverkorrel. Deze wordt gestoomd en geplet. Dan krijg je een havervlok. Havervlokken zijn ideaal voor het maken van granola. Het verschil met havermout is dat bij havermout de haverkorrel gehalveerd is. Havervlokken zijn dus grover en geven daardoor een extra bite aan je ontbijt of pap. Ook is aangetoond dat bèta-glucaan van haver het bloedcholesterol kan verlagen/verminderen bij een dagelijkse inname van 3g bèta-glucaan van haver. Een echt powerontbijt dus!

Havermout

Door de havervlokken nog een keer te stomen en plat te slaan, krijg je havermout. Dat maakt havermout fijner van structuur dan de vlokken. Volkoren havermout is een enorm populair ontbijtgraan en terecht! Echte klassiekers met havermout zijn natuurlijk de havermoutpap en overnight oats. Makkelijk en snel te maken, voedzaam, eiwitrijk én vezelrijk. Ook bij havermout is aangetoond dat bèta-glucaan van haver het bloedcholesterol kan verlagen/verminderen bij een dagelijkse inname van 3g bèta-glucaan van haver.

Koken en bakken met glutenvrije haverproducten

Sinds kort heeft Consenza glutenvrij havermout, havervlokken en haverzemelen in het assortiment. Deze glutenvrije haverproducten zijn naast glutenvrij ook nog een biologisch. Goed voor jou en goed voor de natuur!

Als je Judith (ikeetvrij) volgt, dan weet je dat ze heel veel bakt met havermout en havervlokken. Deze glutenvrije haverproducten zijn ideaal voor de glutenvrije keuken. Niet alleen om mee te bakken, maar ook om te eten in je yoghurt of om granola van te maken.

Ze heeft voor Consenza een heerlijk recept gemaakt met de glutenvrije havermout, namelijk: een glutenvrije havermout bananencake met creamcheese topping!