Glutenvrije appeltaart
De Verleidelijke Glutenvrije Appeltaart
Vandaag verklappen we het geheim achter een betoverend appeltaartrecept, speciaal gecreëerd door de talentvolle Judith. Deze appeltaart is zonder twijfel een eeuwige favoriet onder taartliefhebbers. Wat deze lekkernij nog specialer maakt, is de bodem die gemaakt is van de zorgvuldig geselecteerde glutenvrije havervlokken van Consenza. En als je de kunst van het maken van deze smakelijke glutenvrije appeltaart liever visueel wilt ontdekken, vergeet dan niet om de reel op Instagram te bekijken.
Vaak gestelde vraag: Zijn havervlokken echt glutenvrij?
Havervlokken zijn van nature glutenvrij. Havermout is alleen vaak ‘besmet’ met gluten. Dit komt doordat haver vaak wordt geoogst, getransporteerd of bewerkt in een omgeving waar graansoorten bewerkt worden die wel gluten bevatten. Kies er dus altijd voor om havermout te kopen met glutenvrije logo. Dan weet je zeker dat je 100% glutenvrije havermout gebruik. Gebruik daarom de havervlokken van Consenza.
Glutenvrije havermout, havervlokken en haverzemelen
Als je Judith langer volgt, dan weet je dat ze heel veel bakt met havermout en havervlokken. Ideaal voor de glutenvrije keuken. Niet alleen om mee te bakken, maar ook om te eten in je yoghurt of om granola van te maken. Hieronder legt ze je uit wat het verschil is tussen havermout en havervlokken.
De haverkorrel kan je opdelen in 3 delen. De haverpel, de haverzemel en het havergrut. Het is het binnenste gedeelte van de haverkorrel. De haverpel is niet eetbaar.
Havervlokken: havervlokken worden gemaakt van het havergrut. Dit is het binnenste van de haverkorrel. Deze wordt gestoomd en geplet. Dan krijg je een havervlok. Havervlokken zijn ideaal voor het maken van granola, omdat deze grover zijn dan havermout. Deze havervlokken zijn dan ook ideaal om te gebruiken bij het maken van een appeltaart.
Havermout: door de havervlokken nog een keer te stomen en plat te slaan, krijg je havermout. Havermout is daarom fijner van structuur dan de vlokken. Havermout is ideaal voor het bakken van taart, baked oats en om pap van te maken.
Tips van Judith voor de perfecte glutenvrije appeltaart:
Glutenvrije appeltaart bakken is geen hogere wiskunde, maar Judith heeft wel een paar tips die je zeker moet weten.
- Strooi op de bodem van de appeltaartbodem een laagje glutenvrije broodkruimels. De kruimels absorberen het vocht van de appelstukjes. Consenza heeft glutenvrije broodkruimels in hun assortiment welke je kan gebruiken voor glutenvrije appeltaart.
- Bak de appelstukjes kort in de pan met suiker. Hierdoor krijg je gekarameliseerde appeltjes. Zo lekker!
- Laat de taart na het bakken goed afkoelen en zet daarna in de koelkast. Zelf vind ik koude appeltaart het lekkerste. Maar de bodem snijd je ook beter als deze goed is uitgehard.
- De havervlokken kan je ook vervangen door havermout of havermeel. Dat maakt de bodem wat fijner qua structuur dan met havervlokken.
- Houd het mes in kokend water voor je de taart aansnijdt. Dan kom je beter door de bodem heen.
Bewaaradvies
De glutenvrije appeltaart kan je 2 dagen bewaren in de koelkast. Bewaar dit dan zonder de slagroom.
Dit recept is gemaakt door onze ambassadeur Judith – Ik eet vrij. Op zoek naar meer glutenvrije inspiratie? Probeer eens een glutenvrije cheesecakebites of een Valentijns tompoucen.
Glutenvrije appeltaart
Een overheerlijke glutenvrije appeltaart. De appeltaart is en blijft de meest gegeten taart. De bodem is gemaakt van havervlokken van Consenza. Wil je zien weten hoe je deze glutenvrije appeltaart maakt? Lees snel verder.
Bodem
- 200 gram Consenza havervlokken
- 100 gram amandelmeel
- 1 ei
- 75 gram plantaardige boter
- 1 el kaneel
- 1 el lichtbruine basterdsuiker
- 1 snufje zout
Vulling
- 600 gram appels bijv. Jonagold of Pink Lady
- 1 el lichtbruine basterdsuiker
- 1 el kaneel
- 2 el rozijnen
- 1 el amandelschaafsel of andere stukjes noot
Verwarm de oven voor op 180 graden. Heb je een hele krachtige oven, zet hem dan wat lager.
Smelt de plantaardige boter. Meng alle ingrediënten voor de bodem. Zet het beslag een half uur in de koelkast.
Bekleed bakvorm met bakpapier en vet de zijkanten in.
Verdeel het beslag over de bakvorm. Houd ongeveer 3 eetlepels over voor de topping. Met een natte lepel kan je het beslag makkelijker verdelen en aanduwen.
Schil de appels en snijd ze in plakjes.
Verwarm een beetje boter in de pan. Voeg de basterdsuiker toe en roer door. Voeg de appelstukjes toe en verwarm ongeveer 5 minuten. De suiker gaat karamelliseren. Voeg op het laatst de rozijnen toe en roer door.
Verdeel de appelschijfjes over de taartbodem. Druk licht aan.
Verdeel het overgebleven beslag over de appels. Maak af met amandelschaafsel.
Bak de taart in 40 minuten gaar. Haal de taart uit de vorm als hij helemaal is afgekoeld.
Trefwoord appels, Appeltaart, Glutenvrije taart, havermout