Glutenvrije apfelstrudel

Oorsprong apfelstrudel

Apfelstrudel (ook wel appelstrudel) is een traditionele Oostenrijkse gebaksoort. De apfelstrudel wordt gemaakt van dun deeg met een vulling van plakjes appel en rozijnen. Apfelstrudel is gebaseerd op het Oosterse gerecht ‘baklava’ en vond vanuit Turkije zijn weg naar het toenmalige Oostenrijk-Hongarije. In de wintermaanden en tijdens wintersport vliegt de apfelstrudel je om de oren. Een apfelstrudel wordt afgemaakt met een laagje poedersuiker en geserveerd met vanillesaus, slagroom of ijs. Judith_ikeetvrij heeft maakt een glutenvrije apfelstrudel met het bladerdeeg van Consenza!

Glutenvrij bladerdeeg van Consenza

Er zijn veel apfelstrudel recepten te vinden, met verschillende soorten deeg. Je kan de apfelstrudel maken met bladerdeeg of filodeeg. Net als baklava wordt de echte apfelstrudel gemaakt van een dun knapperig filodeegachtig deeg. Glutenvrij filodeeg maken is nogal een uitdaging, dus het gebruik van bladerdeeg is ideaal en heel erg lekker. Rol het bladerdeeg zo dun mogelijk uit om het beste resultaat te krijgen. Met het bladerdeeg van Consenza word je glutenvrije apfelstrudel perfect!

Zoals jullie waarschijnlijk al weten, is Judith groot fan van het glutenvrije bladerdeeg van Consenza. Het bladerdeeg is ook koemelkvrij. Je kan er alle kanten mee op. Maak een zoet of hartig recept. Hieronder vind je nuttige tips voor het bakken met glutenvrij bladerdeeg.

 

Tips voor het bakken met glutenvrij bladerdeeg:

  • Laat het bladerdeeg goed ontdooien. Is het bladerdeeg niet helemaal ontdooit, dan blijft het te hard. Je zou deze blaadjes bladerdeeg nooit mooi aan elkaar kunnen plakken.
  • Van de 6 blaadjes bladerdeeg kan je 1 geheel maken. Laat het bladerdeeg goed ontdooien en kneed het tot een bol. Rol het bladerdeeg daarna weer uit tot de gewenste grootte.
  • Wil je het bladerdeeg beter laten rijzen? Besprenkel het dan met water;
  • Wil je het bladerdeeg niet laten rijzen? Dit is de bedoeling bij tompouces. Prik gaatjes in het bladerdeeg. Hierdoor ontsnapt de lucht en gaat het bladerdeeg niet omhoog;
  • Bladerdeeg een mooi bruin kleurtje geven? Smeer het in met (plantaardige) melk, boter of losgeklopt ei;
  • Bladerdeeg is van het ene op het andere moment te donker. Blijf dus altijd in de buurt van de oven. De baktijd van bladerdeeg is niet lang
  • Maak je een hartige taart met bladerdeeg. Bak nooit eerst de bodem zonder vulling even af, want die zakt tijdens het bakken helemaal in.

 

RECEPT

Porties: 5 stukken apfelstudel

Totale tijd: 50 minuten

 

Keukenbenodigdheden:

  • Bakplaat en bakpapier

Ingrediënten:

  • 1 pak/6 blaadjes glutenvrij bladerdeeg van Consenza
  • 4 kleine zoete appels
  • 75 gram rozijnen
  • 40 gram walnoot in stukjes
  • 1,5 el kristalsuiker of suikervervanger
  • 1 tot 1,5 tl kaneelpoeder
  • 1 el plantaardige boter gesmolten
  • Poedersuiker

 

Aan de slag:

  1. Laat het glutenvrije bladerdeeg ontdooien;
  2. Wel ondertussen de rozijnen in water. Giet na 15 minuten het water af en dep de rozijnen droog;
  3. Kneed het ontdooide bladerdeeg tot een 1 bol en leg aan de kant;
  4. Schil de appels en haal het klokhuis eruit. Snijd in plakjes of kleine blokjes. Leg de stukjes appel in een kom en voeg de rozijnen, suiker, kaneel en stukjes walnoot toe. Roer door.
  5. Verwarm de oven voor op 180 °C
  6. Rol vervolgens het bladerdeeg uit op bakpapier tot 40 x 25 cm. Leg de appelvulling in het midden in de lengte van het bladerdeeg. Snijd de randen in met vloeibare boter;
  7. Maak een heuvel van de appelstukjes en druk wat aan. Maak stroken van het bladerdeeg aan beide kanten zoals op de afbeelding. Leg het bladerdeeg om en om over elkaar heen, zodat er een visgraatpatroon ontstaat. Druk de zijkanten van het bladerdeeg bij elkaar. Smeer de apfelstrudel in met vloeibare boter en smeer het bladerdeeg eventueel aan elkaar;
  8. Leg de apfelstrudel inclusief het bakpapier op de bakplaat. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de strudel in 30 minuten gaar tot hij lichtbruin is. Laat afkoelen voor het aansnijden.
  9. Bestrooi met poedersuiker. Lekker met een bolletje ijs of vanillesaus.

 

Bewaaradvies

De glutenvrije apfelstrudel kan je 3 dagen bewaren in de koelkast. Dek de  glutenvrije apfpelstrudel wel goed af. Je kunt de apfelstrudel ook invriezen in een luchtdichte verpakking. Verwarm de apfelstrudel voor het serveren nog 10 minuten in de oven op 180 °C.

 

Dit recept is gemaakt door onze ambassadeur Judith – Ik eet vrij. Op zoek naar meer glutenvrije inspiratie? Probeer eens een glutenvrije cheesecakebites of een glutenvrije pecanbroodjes met peer.