Zachte glutenvrije muffins met kokoscrumble

Maak eenvoudig zachte glutenvrije muffins met kokoscrumble

Zelf glutenvrije en koemelkvrije muffins maken? Dat kan je eenvoudig doen met dit heerlijke recept. Deze glutenvrije muffinszijn niet de reguliere cakejes. De muffins zijn zacht, gezoet met banaan en met de heerlijke smaakcombinatie van citroen en kokos. Binnen 15 minuten staan de muffins al in de oven. In Nederland eten we vaak zoete muffins en in Amerika zit de smaak meer tussen cake en brood in. Dit recept bevat (op de crumble na) geen geraffineerde suikers en gaat meer richting bananenbrood. Erg lekker om dus als ontbijtje of snack te eten!

Dit recept is gemaakt door onze ambassadeur Judith – Ik eet vrij.

 

Glutenvrij mini kokosrotsjes 

Onze glutenvrije kokosrotsjes zijn niet alleen lekker om zo te eten, je kan er ook mee aan de bak. Door de kokosrotsjes te verkruimelen of vermalen in de keukenmachine krijg je een ontzettend lekkere crumble. Deze crumble is ideaal voor op muffins of taart. Door de stukjes te bakken krijg je een chewy bite met knapperige stukjes. Dit geeft muffins of taart een tropische twist!

Je kan de kokosrotsjes ook gebruiken voor de bodem van een taart. Als je kokosrotsjes vermaalt en ze daarna goed aandrukt in een taartvorm, dan heb je een goede kokostaartbodem.

 

Keukenbenodigdheden:

  • Muffin vormpjes (6 grote of 8 kleine)
  • Mixer
  • Keukenmachine/hakker

Ingrediënten glutenvrije muffins

  • 175 gram glutenvrij meel
  • 150 gram (plantaardige) boter of 150 ml (plantaardige) melk
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 6 Consenza kokosrotsjes
  • 1 theelepel vanille-essence of 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 3 rijpe bananen
  • 5 zachte dadels in stukjes
  • 1 citroen
  • Eventueel: 2 eetlepels kaneel

 

Aan de slag:

  • Verwarm de oven voor op 170 °C, gasovenstand 3;
  • Mix de boter zacht in een kom;
  • Voeg de eieren en vanille-essence toe en mix mee;
  • Prak de bananen. Voeg de bananen toe en mix ook mee.
  • Voeg het glutenvrije meel, bakpoeder en eventueel kaneel toe en mix kort mee;
  • Hak de dadels in stukjes en roer door het beslag;
  • Rasp de citroen en roer de rasp door het beslag;
  • Doe het beslag in de muffinvormpjes;
  • Vermaal 6 Consenza kokosrotsjes in de keukenmachine. Verdeel de kokoscrumble over de muffins.
  • Bak de muffins in 20-25 minuten gaar.

 

Bewaaradvies & tip

Bewaar de muffins in de koelkast. Door de bananen in het recept worden de muffins dan zelfs nog lekkerder en smeuïger.

Tip: met dit recept kan je ook een cake maken. Gebruik dezelfde ingrediënten en verdeel het beslag over een ingevette cakevorm. Bak de cake in 55 minuten gaar.

Op zoek naar meer glutenvrije inspiratie? Probeer eens een glutenvrije cheesecakebites of een Valentijns tompoucen.

GLUTENVRIJE CUPCAKES MET HAZELNOTEN

Maak eenvoudig heerlijke glutenvrije cupcakes met hazelnoten
Zin in een onweerstaanbare traktatie die perfect is voor elke gelegenheid? Deze hazelnoot cupcakes zijn een heerlijke combinatie van knapperige geroosterde hazelnoten en luchtige cake, afgewerkt met een romige cream cheese frosting. Ideaal om indruk te maken op je gasten of gewoon om jezelf te verwennen. Duik de keuken in en geniet van deze zoete verwennerij!
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang zoet
Porties 12 stuks

Benodigdheden

  • 12 cupcake vormpjes
  • Mixer
  • spuitzak

Ingrediënten
  

  • 125 g ongezouten boter
  • 125 g fijne suiker + 5 extra lepels
  • 125 g Consenza Broodmix Wit
  • 2 el melk
  • 2 eieren
  • 130 g hazelnoten (in stukjes zonder schil)
  • 12 volledige hazelnoten
  • Klontje boter
  • Cream cheese frosting
  • 200 g roomkaas
  • 150 g poedersuiker
  • 75 g boter
  • 30 g cacaopoeder
  • 1 tl vanille-extract

Instructies
 

  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe de volledigehazelnoten samen met de hazelnoten in stukjes in eenpan. Rooster ze even op een hoog vuur. Draai het vuurzachter en voeg de suiker en een klontje boter toe.Meng alles goed en laat de suiker voorzichtigkaramelliseren. Blijf hierbij roeren zodat de suiker nietverbrand. Laat het hazelnootmengsel even afkoelenop wat bakpapier. Haal de volledige hazelnoten uit hetmengsel samen met zo’n 30 gram hazelnootkaramel terdecoratie naderhand.
  • Mix in een kom de boter en suiker tot een luchtigemassa. Voeg 1 voor 1 de eieren toe op een middelhogesnelheid. Voeg beetje per beetje de gezeefde bloem toetot deze volledig is opgenomen. Voeg de hazelnootkaramel bij het cakebeslag en mix deze massa nog evengoed door op middelhoge snelheid.
  •  Voeg tenslotte de 2eetlepels melk toe en mix alles nog 1 minuut goed doorelkaar om middelhoge snelheid.
  • Zet de cupcakevormpjes in een bakblik en vul ze voor2/3de met het beslag. Bak de cupcakes zo’n 20 minutenop 170 graden in de voorverwarmde oven. Controleermet een houtenprikker of de cupcakes haar zijn, wantiedere oven is anders. Laat de cupcakes afkoelen op eenrooster.

Cream cheese frosting

  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.Anders krijg je klontjes. Doe de boter in een kom enklop deze in een paar minuten licht en romig. Voegvervolgens de roomkaas, de gezeefde cacaopoeder ende poedersuiker toe en klop dit enkele minuten door toteen luchtig en stevig resultaat. Voeg het vanille-extracttoe en klop dit nog 1 minuut door het glazuur. Je kan hetglazuur voor het opspuiten nog even laten opstijven inde koelkast indien dit nodig is.
  • Spuit met een spuitzak mooie toeven op de cupcakes enwerk af met de volledige hazelnoten en de resterendehazelnootcrunch.