Glutenvrije apfelstrudel
Apfelstrudel (ook wel appelstrudel) is een traditionele Oostenrijkse gebaksoort. De apfelstrudel wordt gemaakt van dun deeg met een vulling van plakjes appel en rozijnen. Apfelstrudel is gebaseerd op het Oosterse gerecht ‘baklava’ en vond vanuit Turkije zijn weg naar het toenmalige Oostenrijk-Hongarije. In de wintermaanden en tijdens wintersport vliegt de apfelstrudel je om de oren. Een apfelstrudel wordt afgemaakt met een laagje poedersuiker en geserveerd met vanillesaus, slagroom of ijs. Judith_ikeetvrij heeft maakt een glutenvrije apfelstrudel met het bladerdeeg van Consenza!
Glutenvrij bladerdeeg van Consenza
Er zijn veel apfelstrudel recepten te vinden, met verschillende soorten deeg. Je kan de apfelstrudel maken met bladerdeeg of filodeeg. Net als baklava wordt de echte apfelstrudel gemaakt van een dun knapperig filodeegachtig deeg. Glutenvrij filodeeg maken is nogal een uitdaging, dus het gebruik van bladerdeeg is ideaal en heel erg lekker. Rol het bladerdeeg zo dun mogelijk uit om het beste resultaat te krijgen. Met het bladerdeeg van Consenza word je glutenvrije apfelstrudel perfect!
Zoals jullie waarschijnlijk al weten, is Judith groot fan van het glutenvrije bladerdeeg van Consenza. Het bladerdeeg is ook koemelkvrij. Je kan er alle kanten mee op. Maak een zoet of hartig recept. Hieronder vind je nuttige tips voor het bakken met glutenvrij bladerdeeg.
Glutenvrije Apfelstrudel
Apfelstrudel(ook wel appelstrudel) is een traditionele Oostenrijkse gebaksoort.Apfelstrudel wordt gemaakt van dun deeg met een vulling van plakjes appel, rozijnen en kaneel. Deze apfelstrudel maak je met het glutenvrije bladerdeeg van Consenza.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 30 minuten min
Totale tijd 50 minuten min
Gang Nagerecht
Keuken Oostenrijk
- 1 pak Consenza glutenvrij bladerdeeg
- 4 kleine zoete appels
- 75 gram rozijnen
- 40 gram walnoot in stukjes
- 1.5 el kristalsuiker / suikervervanger
- 1 tot 1.5 tl kaneelpoeder
- 1 el plantaardige boter (gesmolten)
- poedersuiker
Laat het glutenvrije bladerdeeg ontdooien;
Wel ondertussen de rozijnen in water. Giet na 15 minuten het water af en dep de rozijnen droog;
Kneed het ontdooide bladerdeeg tot een 1 bol en leg aan de kant;
Schil de appels en haal het klokhuis eruit. Snijd in plakjes of kleine blokjes. Leg de stukjes appel in een kom en voeg de rozijnen, suiker, kaneel en stukjes walnoot toe. Roer door.
Verwarm de oven voor op 180 °C
Rol vervolgens het bladerdeeg uit op bakpapier tot 40 x 25 cm. Leg de appelvulling in het midden in de lengte van het bladerdeeg. Snijd de randen in met vloeibare boter;
Maak een heuvel van de appelstukjes en druk wat aan. Maak stroken van het bladerdeeg aan beide kanten zoals op de afbeelding. Leg het bladerdeeg om en om over elkaar heen, zodat er een visgraatpatroon ontstaat. Druk de zijkanten van het bladerdeeg bij elkaar. Smeer de apfelstrudel in met vloeibare boter en smeer het bladerdeeg eventueel aan elkaar;
Leg de apfelstrudel inclusief het bakpapier op de bakplaat. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de strudel in 30 minuten gaar tot hij lichtbruin is. Laat afkoelen voor het aansnijden.
Bestrooi met poedersuiker. Lekker met een bolletje ijs of vanillesaus.
Bewaaradvies
De glutenvrije apfelstrudel kan je 3 dagen bewaren in de koelkast. Dek de glutenvrije apfpelstrudel wel goed af. Je kunt de apfelstrudel ook invriezen in een luchtdichte verpakking. Verwarm de apfelstrudel voor het serveren nog 10 minuten in de oven op 180 °C.
Dit recept is gemaakt door onze ambassadeur Judith – Ik eet vrij. Op zoek naar meer glutenvrije inspiratie? Probeer eens een glutenvrije cheesecakebites of een glutenvrije pecanbroodjes met peer.
Trefwoord apfelstrudel, appels, dessert, gebakje, gluten-free, glutenvrij, glutenvrij gebak, oostenrijks, wintersport