Gluten-en koemelkvrije kruidnoten tulband
Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint. Het is weer zover.. 5 december! Consenza heeft speciaal voor de periode rond Sinterklaas een aantal glutenvrije seizoensproducten, zoals speculaasjes, kruidnoten en kruidnoten met chocolade! Judith van @judith_ikeetvrij ging aan de slag met de glutenvrije kruidnoten, die naast glutenvrij ook koemelkvrij zijn. Deze zijn natuurlijk heerlijk om zo los te eten, maar in dit recept zijn ze verwerkt in een prachtige gluten- en koemelkvrije kruidnoten tulband!
Een luchtige tulband boordevol kruidnoten en een vleugje sinaasappel
Judith maakte een Moskovische tulband. Moskovisch gebak kenmerkt zich door de luchtigheid van de cake. Je bereikt dit door de eieren te scheiden en de eiwitten goed stijf te kloppen. Voeg daar de smaken koekkruiden, sinaasappelrasp en kruidnoten aan toe en je hebt een hele lekkere en vooral luchtige Sinterklaastaart. Bewaar de tulband in de koelkast, dan blijft deze tulband in ieder geval 2 dagen lekker zacht!
Keukenbenodigdheden
- 2 mengkommen
- Mixer
- Tulband vorm (diameter van 25 cm, het wordt een halve tulband)
Ingrediënten:
Tulband:
- 6 eieren
- 80 g kristalsuiker
- 130 g glutenvrij bakmeel
- 100 g plantaardige boter
- 1 el koekkruiden
- 1,5 tl bakpoeder
- Snufje zout
- Rasp van 1 sinaasappel
- 80 g glutenvrije kruidnoten van Consenza (meer kruidnoten toevoegen kan ook)
- Boter of olie om de tulbandvorm in te vetten
Topping:
- 100 g plantaardige creamcheese
- 50 g poedersuiker
- 1 el water
- 1/2 tl koekkruiden
- 20 g glutenvrije kruidnoten van Consenza
- 2 glutenvrije speculaasjes van Consenza
Aan de slag:
-
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Scheid de eieren en klop de eiwitten stijf.
- Klop in een andere kom het eigeel met de suiker schuimig tot dit wit wordt.
- Smelt de plantaardige boter in de magnetron, 30 sec op 800 watt.
- Mix de gesmolten boter, het glutenvrije meel, bakpoeder, de koekkruiden, snufje zout en de rasp van de sinaasappel mee met het eigeel.
- Roer de eiwitten door het eigeelbeslag tot een egaal beslag.
- Vet de bakvorm in. Schep 1/3e van het beslag in de tulbandvorm. Verdeel een deel van de kruidnoten over het beslag. Verdeel 1/3e van het beslag over de kruidnoten. Verdeel daar weer kruidnoten over en dek ze af met het laatste deel van het beslag.
- Bak de cake in 35 minuten gaar. Laat de tulband afkoelen. Snijd eventueel de onderkant van de tulband af om hem recht te maken.
- Meng de creamcheese, poedersuiker, water en koekkruiden. Verdeel over de tulband. Maak af met kruidnoten, stukjes speculaas en sinaasappelrasp.
Dit recept is gemaakt door Judith van @judith_ikeetvrij. Benieuwd naar meer glutenvrije recepten? Bekijk dan zeker de gluten-en koemelkvrije stroopwafeltaart en glutenvrije chocolade pepernoten cake!