Glutenvrij op vakantie

De vakantieperiode is aangebroken en of je nu gaat voor een staycation of toch de grenzen over wil gaan, met coeliakie of een glutenintolerantie vergt dit wat meer voorbereiding dan gebruikelijk. We geven je graag een aantal tips hoe je glutenvrij op vakantie kunt gaan, ter voorbereiding, zodat ook jij zorgeloos kunt genieten van je vakantie.

Er zijn tegenwoordig vele handige hulpmiddelen die je hierbij kunnen helpen. Zo zijn er verschillende apps beschikbaar die je vrijwel overal ter wereld kunnen vertellen waar er bij jou in de buurt glutenvrije producten zijn, zowel restaurants als supermarkten.

De apps die wij graag gebruiken om glutenvrij op vakantie te gaan zijn:

  • Kies ik gezond?-app (ingrediënten checker voor producten)
  • Find me gluten free (restaurantzoeker internationaal)
  • Mangiare Senza Glutine (restaurantzoeker Italië)
  • Conviver (glutenvrije restaurants in Spanje
  • Gluten free restaurant cards (app voor dieetvertalingen)

Glutenvrije producten meenemen

Zorg dan dat je je favoriete glutenvrije producten meeneemt. Het is helemaal niet gek om je eigen eten mee te nemen, vooral als je geen gluten mag. Er zijn genoeg producten die voor ieder moment van de dag handig uitkomen. Denk bijvoorbeeld aan glutenvrije crackers en rijstwafels die makkelijk mee te nemen zijn en je altijd kunt eten. Vooral handig voor de eerste paar dagen op een onbekende bestemming. Daarnaast zijn alle verse groenten en fruit van nature glutenvrij en kun je dus gewoon eten.

Onze favorieten op vakantie:

Heerlijk uiteten met het Lekker glutenvrij kenmerk
Mocht je gaan genieten van een vakantie in eigen land, dan kun je zoeken naar restaurants met het “lekker glutenvrij kenmerk”. Bij deze restaurants houden ze extra rekening met glutenvrije maaltijden en willen ze gasten met coeliakie of een glutenintolerantie een minimaal net zo fijne ervaring geven als anderen. Heeft een restaurant dit keurmerk niet, wil dit niet zeggen dat er geen keuze is uit glutenvrije maaltijden. Voel je niet bezwaard om dit te vragen, want vandaag de dag is het “gelukkig” niet vreemd om glutenvrij te eten.

Houd er wel rekening mee dat de groep mensen die glutenvrij eten nog steeds erg klein is in vergelijking met de groep die dat niet doen. Ga er niet zomaar vanuit dat ieder restaurant volledig gefocust is op het maken van glutenvrije maaltijden. Maak je wensen bespreekbaar en check het goed, zo ga jij glutenvrij op vakantie.

Glutenvrij eten in populaire vakantielanden
Ook daar zijn ze, vooral in de Westerse landen, bekend met glutenvrij eten. In Europa is het zelfs bij wet verplicht om voedingsmiddelen te voorzien van de juiste allergeneninformatie. Ook is het bijvoorbeeld in Spanje verplicht dat de bediening en keuken goed op de hoogte zijn van allergieën.
In de grotere steden kun je dus ook overal goed terecht voor glutenvrij eten en in de kleinere steden kun je gerust een restaurant binnenlopen en het vragen. Wanneer je “sin gluten” (glutenvrij) zegt, weten ze al voldoende. Ook in de supermarkten hebben ze er voldoende keuze aan glutenvrije producten, zoals bij de Lidl of Mercadona. Geen problemen dus voor de glutenvrije kampeerders!

Tip: download een vertaalapp. Dit maakt het communiceren met een local een stuk gemakkelijker. Ga je voor primitief en is er beperkt internet? Bereid vooraf alvast voor wat je wil vragen.

Senza glutine

Voor de mensen die het land van de pizza en pasta vermijden, doordat ze denken daar weinig keuze te zullen hebben, hebben wij goed nieuws. Italië, waar ze deeg als geen ander kennen, kent vele opties om glutenvrij te eten. Gebruik de app hierboven, Mangiare Senza Glutine, om een restaurant te zoeken of vermeld “senza glutine” bij het restaurant en weet al gauw genoeg of je daar heerlijk kunt genieten van je welverdiende Italiaanse gerecht. Ook in de supermarkten is er een uitgebreid en divers aanbod van glutenvrije producten.

Heb je nog geen vakantie geboekt? Ga voor een populaire bestemming. Daar is de vraag en dus ook het aanbod groter.

Mocht je thuisblijven of de wijde wereld gaan verkennen, hopelijk zullen deze tips je helpen en bijdragen aan een heerlijke vakantie. Geniet!

 

Ontdek onze glutenvrije wereld. Consenza biedt een breed assortiment aan producten, ideaal om mee te nemen op vakantie.

Glutenvrij op vakantie
Glutenvrij op vakantie